Saturday, July 9, 2011

Jom bersihkan perut dgn agar-agar tembikai....


Assalamualaikum....
Salam BERSIH semuanya....he..he...he....sori..skrg ni sensitip sungguh prkataan ni.
Akhir2 ni byk lak org buat puding tembikai.So saya pun tak terlepas jugak nak menerai.
Tgk la hasilnya...
tgk-tgk mcm tembikai kan

sememeh betoi cincau..pestaim la katakan
bekasnya beso gedabak agar2 ni bila potong jadi nipis..
Haa....ni la resepinya.....

Bahan-Bahan:
  • 1 paket agar2 serbuk (dalam 15gm) (sy gn agar2 serbuk 10g)
  • 2 keping roti gardenia *
  • 6 cawan air (4cwn air) 
  • 1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula)
  • 1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) *
  • 1 cawan susu cair (sy tambah) *
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • cincau dipotong kecil
  • sedikit pewarna hijau /merah  
Cara-Cara:
1.     Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
2.     Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
3.     Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
4.     Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
5.     Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
6.     Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.
Haa....nama agar2 tembikai tapi tak bubuh tembikai pun.Sedap gak rupanya..patut la ramai yg buat.tapi agar2
ni kalau tak letak cincau tu mmg tak sedap.Sbb saya dah buat dah tak bubuh cincau mmg tak sedap.
So selamat mncuba anda2 semua...

1 comment:

  1. wah nampak cam sedap je....tapi nape nipis sgt tembikai tu?....:)

    ReplyDelete

Sudi-sudilah mengomen kat sini ye...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...